Search

Muziek als Meditatie

Muziek in combinatie met de vibratie van een mantra opent het hart en brengt je in het nu. Het raakt mij telkens weer als ik zie dat mensen zich tijdens een ligconcert helemaal kunnen ontspannen en dat mantra's en muziek echt helpen om tot meditatie en stilte te komen. Het reciteren van mantra’s heeft op mij altijd een zeer rustgevend effect gehad, en het is als het ware mijn meditatie techniek. Tijdens het mantra zingen, alleen of samen met anderen, verdwijnen alle gedachten en word je helemaal een met de muziek en de mantra.


De kracht van mantra’s


De kracht van mantra’s zit in de herhaling. De woorden (vaak in het Sanskriet) worden veelvuldig herhaald en door deze practice komt je geest helemaal tot rust. De term mantra komt uit het Sanskriet man staat voor ‘denken’ en tra voor ‘bevrijden’ : mantrazingen is jezelf bevrijden van gedachten. Het ultieme doel van alle yoga is eenwording, en ook het doel van het reciteren van mantra’s is uiteindelijk het een worden met het Goddelijke in jezelf. Wanneer je met liefde zingt ga je helemaal op in die liefde en dat is de weg van bhakti yoga (het pad van devotie). Veel yoga meesters wezen er op dat deze vorm van yoga waarin het zingen met devotie zo centraal staat de snelste en makkelijkste weg is om de eenheid met alles wat is (de ultieme yoga) te bereiken.

Een ode aan de stilte

Sanskriet mantra’s en hun prachtige betekenis brachten mij in een diepe rust en ik zag dat anderen dit ook zo ervaarden. In 2019 heb ik mijn eerste album “Doorway to Silence” uitgebracht met de voor mij zo rustgevende mantra’s. De mantra’s in het Sanskriet, gecombineerd met de vertaling in het Engels wiegen je heel zachtjes naar de stilte toe. Veel luisteraars beschrijven de muziek als rustgevend en de teksten in het Engels wijzen ernaar dat liefde en vrede is wie we al zijn, dat we compleet zijn in het hier en nu, en perfect in onze imperfecties. In een maatschappij die zo gericht is op prestatie en efficiëntie helpt deze muziek om te vertragen en ons te herinneren dat alles waar we zo hard naar op zoek zijn in de buitenwereld er allemaal al is van binnen.


Dana Devi is mantra zangeres, muzikante en yogi. Het is haar passie de harten van mensen te raken met muziek en stilte. Ze groeide op in een yoga ashram en werd al op jonge leeftijd aangetrokken tot Indiase muziek en mantra’s. Ze brengt mensen in diepe ontspanning met zacht gitaarspel en haar helende stem